Cum se aspiră de fapt ... GFK?

Cel mai bine direct la locul de aspirație! Căci prelucrarea GFK este în mare măsură lucru manual, ceea ce înseamnă că oamenii sunt în imediata vecinătate și pulberile GFK sunt dăunătoare sănătății.

GFK nu mai conține în prezent substanțe cauzatoare de cancer. Însă în timpul prelucrării, îndeosebi în timpul șlefuirii, rezultă pulberi fine de fibră, care pătrund parțial în plămâni. Acest fapt înseamnă că diametrul acestora este mai mic de 3 μm și lungimea se află sub 5 μm. Aceste pulberi fine dăunează căilor respiratorii. Acestea pătrund până în alveolele pulmonare și se depun acolo. Inspirarea frecventă a acestor pulberi fine poate duce la boli cronice (BOPC, boala obstructivă pulmonară cronică).


Cum se aspiră cel mai bine pulberile GFK vi se prezintă într-o scurtă introspectivă în producția palelor de rotor a unuia dintre producătorii lideri din Europa de instalații eoliene. Palele de rotor cu o lungime de 75 de metri rezultă aici din semifabricate din GFK și primesc în cadrul proceselor de șlefuire conturul perfect dorit cu suprafață netedă.

Pentru această operațiune, compania utilizează exclusiv mașini manuale de șlefuit cu dispozitiv de aspirație integrat. Praful rezultat în urma procesului de șlefuire se aspiră direct la locul producerii acestuia și este ghidat prin intermediul furtunurilor lungi către un aspirator Ruwac în versiunea pentru pulberi explozibile (zona 22). Același fapt este valabil și în cazul celorlalte procese de prelucrare, precum debitare și găurire. Șlefuirea intensivă este necesară și în cazul prelucrării muchiilor, și, în acest caz, se aspiră, în afară de pulbere, șpan și bavuri.
Aspirarea directă nu previne numai riscurile pentru sănătate ale angajaților, ci împiedică depunerea pulberii rezultate în urma șlefuirii pe suprafața palelor rotorului și prejudicierea calității acestora. Iar integrarea în sculă asigură lucrul ergonomic.