De când există explozii de pulberi?

Întrebarea pusă în titlu este, desigur, înșelătoare. Există explozii de pulberi de când există pulbere inflamabilă.

Întrebarea pusă în titlu este, desigur, înșelătoare. Există explozii de pulberi de când există pulbere inflamabilă. Însă: Legătura dintre generarea de praf și explozie a devenit cunoscută nu cu mult timp în urmă. Acest fapt este demonstrat, de exemplu, de exploziile prafului de făină.

Timp de secole, oamenii au acceptat faptul că uneori au loc explozii la mori. Dar pe măsură ce morile s-au industrializat, daunele provocate de fiecare explozie au crescut, la fel și numărul victimelor. La Hameln, de exemplu, o parte dintr-o moară mare, recent finalizată, a fost distrusă de o explozie de praf. Au fost 11 morți. La acea vreme, legătura dintre praful (de făină) și riscul de explozie nu era cunoscută încă. Când o nouă moară mare a fost reconstruită în Hameln în 1895, după un incendiu major, a fost echipată cu instalații de desprăfuire și de stingere a incendiilor (obs. 1).

Deci, știm despre riscurile pe care le reprezintă praful de făină, de aproape 150 de ani. Cu toate acestea, exploziile de praf din mori au continuat să apară. În 1997, un mic incendiu la Rolandmühle din Bremen a declanșat o explozie de praf de făină și o reacție în lanț ulterioară. Consecința: 14 morți, 17 răniți și daune materiale de peste 100 de milioane de mărci (obs. 2).

Astăzi, aspiratoarele Ruwac, cu protecție împotriva exploziei de pulberi, contribuie la asigurarea procesării în condiții de siguranță a făinii și a altor alimente sub formă de pulbere, în numeroase întreprinderi mici (brutării) și mari (mori, instalații de încărcare, producători de alimente). Și de 150 de ani nimeni nu mai crede că morarii sunt ființe sinistre care se ocupă cu experimente alchimice.