În zece pași spre aspiratorul industrial optim

Oferta de aspiratoare industriale este mare. Cum găsim aparatul optim pentru utilizare individuală? Foarte simplu: stabilind în zece pași configurația aspiratorului.

Oferta de aspiratoare industriale este mare. Cum găsim aparatul optim pentru utilizare individuală? Foarte simplu: stabilind în zece pași configurația aspiratorului.

1. Ce greutate are materialul aspirat?

Este lesne de înțeles că așchiile de metal necesită un randament de aspirare diferit față de granulele de plastic sau scamele din prelucrarea textilelor. Deci greutatea specifică este decisivă pentru randamentul aspiratorului.

 

2. Există pericol de explozie?

Chiar la început trebuie clarificat: trebuie avut în vedere aspectul protecția anti-explozie? Toate aspiratoarele Ruwac sunt disponibile atât în variantele de execuție cu protecție la explozie a pulberilor, cât și cu protecție la explozia gazului.

 

3. Este marfă periculoasă sau nu?

Materialul aspirat prezintă un pericol pentru sănătate sau mediul înconjurător? Răspunsul la această întrebare stabilește care din cele trei clase de filtru standardizate va fi utilizată.

În cazul pulberilor care nu prezintă risc, L este cea mai bună alegere. Pulberi care constituie pericol pentru sănătate se rețin cu filtre ale clasei M, pentru materialele cu grad ridicat de toxicitate sau puternic cancerigene (cum ar fi azbest sau pulberi de la producția farmaceutică) se utilizează filtre din categoria H.

 

4. Ce cantitate de material de aspirat?

Materialul de aspirat este în cantități homeopatice sau mari? În funcție de aceasta depind mărimea și, după caz, tipul sistemului de eliminare (vezi pct. 6 și 7). 

 

5. Funcționare permanentă sau regim intermitent?

Pentru acțiunea de curățare clasică din fabrică după tură sau în funcție de necesitate, de regulă se recomandă un aspirator de curent alternativ. În caz că procesele de curățare durează o oră sau mai mult, utilizatorul ar trebui să ia în considerare un „produs de anduranță” cu acționare trifazată.  Pentru a treia opțiune la Ruwac sunt disponibile aspiratoare cu compresor cu canale laterale, care sunt însă indicate în special pentru regimul permanent.

 

6. Cu sau fără separator preliminar?

Ceea ce în practică (sau în cazul consultanței insuficiente) nu este relevant, este următoarea chestiune: un separator preliminar oferă avantaje? Este întotdeauna cazul atunci când cantități mari de material sunt de aspirat. Întrucât separatoarele preliminare sunt la fel de mobile ca și aspiratoarele propriu-zise și, ca atare, la fel de flexibil de utilizat – utilizatorul profită de faptul că nu trebuie să golească rezervorul de colectare atât de des

 

7. Rezervoare de colectare: vană, pungă sau sac filtru?

Rezervoarele de colectare sunt de mai multe sortimente, selecție care poate fi îngrădită de câțiva parametri – printre altele cantitatea materialului de aspirat și pericolul pentru sănătate. La majoritatea aspiratoarelor compacte, respectiv industriale, materialul aspirat cade într-o vană sub filtru. Vana poate fi acoperită cu o pungă din folie, cu un sac filtru pentru praf sau cu un recipient de eliminare. Pentru material de aspirat cu greutate se pot folosi recipiente cu role. De asemenea, există sisteme care împiedică intrarea în contact a operatorului cu materialul de aspirat.

 

8. Eliminare sau reciclare?

Tot mai des economia circulară joacă un rol important la selecția aspiratorului. Atunci când materialul aspirat (de ex. granule din plastic sau lac pudră) se returnează în proces, aceasta are influență asupra configurației aspiratorului, în special selecția rezervorului colector.

 

9. Generalist sau specialist?

În funcție de profilul de utilizare al aspiratorului, este de preferat să nu apelați la programul de bază modular, mai recomandat este să selectați un aspirator special care este construit pentru un anumit caz de utilizare. Exemple sunt aspirarea așchiilor, aspirarea cantităților mari de materiale ușoare și separarea materialului de aspirat solid de cel lichid.

 

10. Ce fel de accesorii?

Accesoriile selectate inteligent (perii, duze, tuburi de mână, capete...) pot spori în plus diversitatea aspiratorului și pot garanta ca producția, respectiv mediul de lucru să fie curat și fără reziduuri. În special pentru curățarea mașinilor există multe opțiuni care facilitează aspirarea. Se recomandă o privire în programul accesoriilor! (link)

Link: https://www.ruwac.ro/produse/accesorii

 

Concluzie: Utilizarea este decisivă, consultanța ajută

Această scurtă privire de ansamblu arată: pentru selecția unor aspiratoare „uzuale”, utilizatorul ale multe posibilități. Recomandarea din partea Ruwac este următoarea: de preferat să nu achiziționați „de pe raft” sau din catalog (și online), mai bine selectați cu atenție și apelați și la consultanța fără caracter obligatoriu al serviciului extern Ruwac. Atunci probabilitatea ca aspiratorul să-și îndeplinească sarcina (întotdeauna individuală) este pe termen lung foarte ridicată. Timpul scurt pe care îl necesită o configurație individuală este folosit corespunzător!